ČISTA ZGODOVINA NEKEGA VIDEA (1982-2000)
Podoba zgodovine, ki jo zgodovina pozablja.

Postaviti medij med sebe in svet.
Postaviti sebe med sanje in resničnost.


Metodološko je ZANKA zavezana potvarjanju zgodovine oziroma ustvarjanju javnosti široko dostopnega arhiva.


Zajeto video gradivo je realizirano v pogojih razpona od preprostih VHS-VHS nasnemavanj do produkcij v več slovenskih, v posameznih obdobjih naprednih, produkcijskih hišah (Brut film, Studio MI, Kanal A, TVS, VPK). Kot takšno je s svojo parcialnostjo tudi konkreten oris obstoja in živosti slovenske medijske krajine.

Najpogosteje je video jezik utemeljen izven sebe, v drugih praksah, tukaj pa spremljamo prakso, ki ji samo video sam omogoča utemeljitev. Samostojna video pot v okolju, ki se je nenadoma in rapidno spreminjalo, in s sredstvi, ki so nepovratno spreminjala svet pred našimi očmi. Je tudi zelo konkretno gradivo, ki govori o hitro spreminjajoči se opremi in tehnologiji sami ter perzistiranju želje iti preko/čez te spremembe nosilcev in postopkov.

Spletno mesto ZANKA je tudi želja videa, da se predstavi kot samovšečna predstavitev njega samega. Ne kot nekaj, kar je bilo, temveč kot nekaj, kar je tukaj. Je tudi potreba po obnavljanju zaradi ohranjanja. Je soočenje videa z vedno novimi nosilci informacij, ki narekujejo nove oblike komuniciranja. Nosilci, kot so cd/dvd in internet, s pomočjo računalnika prinesejo prej nedostopne materiale na vsako delovno mizo.

Copyright (c) ZANK, 2002-2005
kiberpipa
kibla
aksioma
scca