Vabim na februarski večer ZBOGOM VIDEO.
Sreda, 27. februar. Metelkova mesto - klub GROMKA.


21.30 - Ambient
22.30 - GOST. Mirko Simič 'Nekateri glasbeni video spoti'
23.00 - Novi Novi filmi
23.30 - Glasbena oprema HRUKI. Urbano. Odtujeno. Subjektivno.

'Ko čakam, da
zacveti beli kostanj.
O izgubljeno!'

Jerzy Grotorubin


Ambient je namenjen času, ko ni ljudi. Tokrat, kot ponavadi nekaj za sladokusce: V8 kaseta na kateri piše - 'Dunajski' in 'končno, končano'. Program predstavljajo video podlage za Borghesiine koncerte, konkretno iz decembra 1988. Ker so to pač 'koncertne plahte' slika ni 'zapakirana' v strukturo zgodbe in je toliko bolj repetitivna, mono kadrirana... skratka vizualna. He, dosti bolj igriva in dobesedna je glede na glasbo. Seveda zvok je porazen, vendar je prvovrstna informacija. Posnet je bil na vaji samo meni za orjentacijo, je pa za poznavalce zanimiv tudi ta mix in ta Dario. Eeeee Dario. Skratka, 40 minut programa, ki ni bil narejen za predvajanje v tej obliki in javno še ni bil prikazan.
Sledi, kar iz TV programa posnet intervju z anleškim video ustvarjalcem Georgom Snowom. Predvajala ga je Hrvaška TV nekje okrog leta 1990; avtorja oddaje sta Breda Beban in Hrvoje Horvatić. Snowova zgodba je tipična: video umetnik, ki bi rad delal video drame. Dela jih na en video - avtorski način v svojem studiu - ateljeu, tako, kot slikarji. Ima pozitiven odnos do tržne ekonomije, ker s tem financira opremo. Logično, dela glasbene video spote. Majhna zanimiva povezava z lanskoletnimi gosti 'SCAN-LINE', londonskimi 'ONE DOT ZERO'. Ta desetletje star intervju s Snowom nam skozi to perspektivo pove, kako se angleški pripovedovalci zvočno vizualnih zgodb (kakšen grozen termin) obnavljajo iz roda v rod.

Prevetrimo video
. Publiki bom tokrat predstavil gosta. To je Mirko Simič avtor zvočnih vizualnih zgodb kot so 'Do you hear the sound of silence', ali npr. 'Dugstren', 'Passer by', pa recimo 'Out of memory' itn. Že kar nekaj let v njegovi produkciji prevladujejo glasbeni video spoti. Kako značilno. (Glej G. Snow!) Tipično je namreč, da so naročila za glasbene video spote edino polje (niša), ki ga samostojni vizualni ustvarjalci lahko obdelujejo.
No Simič bo zarolal svojo produkcijo zadnjega leta ali dveh. To so spoti za Variusedartists, Državne krivce, MI2, tudi zadnje 2227, pa Dicky B. Hardy, Hit at nunc... Mi bomo pa ugotavljali v kolikšni meri je njegova moč pripovedovanja prisotna v teh glasbenih naročilih.

Novi Novi filmi. Po moji grobi oceni je vsaj še kakšnih sto ljudi za katere sem prepričan, da Novih Filmov niso videli. Povprečno se na predstavitvah nabere okoli 50 ljudi. Crknil mi je CD pekač, kar je zame naravna katastrofa (crknil je dva tedna po poteku garancije), z enim bendom sem se zamudil bistveno dalj, kot sem mislil in rezultat svega tega je, da tisti, ki so bili že prisotni, ne bodo videli veliko novega. Seveda, nekateri v še tako skopi informaciji vedno najdejo nekaj novega, drugi pa spet na to gledajo po svoje.
Dokumentarni film POLETJE je tokrat dobil nadaljevanje. Za preskok iz 'Tilta' sem hvaležen enemu 'situacijskemu analizatorju'. VERUJEM. Progresivna mantra. Nespremenjena od sekunde v kateri je nastala. NOMAD se je izvil iz dane mu oblike in je v bistvu zažural z Lolitinimi Štruci. Jesensko tihožitje TehnoFana. Zunaj dežuje in je prijetno mračen dan. REINKARNACIJA je tudi že zakon, sem zapisal zadnjič. Pa ni. Ustalila se je kot ludistična hvalnica življenju. NOMADa sem podvrgel tretmanu z Neizdanimi skladbami Bratka Bibiča. Nekaj malega že tokrat.
Sledi seznam filmov, ki bodo predvajani.

_POLETJE. Zgodba o neki kartonski škatli. 22 minut
pripovedovalec: Srečko Meh
_REINKARNACIJA. 74 sekund
glasba: Lolita, Nikoli
_1 SEKUNDA MOJEGA ŽIVLJENJA. 2 minuti
pripovedovalec: Srečko Meh
_NOMAD. Lolita. 4 minute 42 sekund
_VERUJEM. Progresivna mantra. 20 sekund
glasba: Bast, Burn out
_POLETJE. 1. nadaljevanje
pripovedovalec: Srečko Meh
_NOMAD. Bratko Bibič. Intro-Šackamra. 30 sekund.

Projekt ZBOGOM VIDEO so podprli:
Mirko Simič
SCCA Ljubljana
Galerija ŠKUC
Forum Ljubljana
Media Teror
KAPELICA